Keskiviikkona 12.12 oli koulussa oli kuuma tunnelma. Olihan meillä villapaitapäivä! Ihailtavan moni oli vetäissyt lämmintä päälleen, joten kiitokset siitä, että mahdollistitte päivän onnistumisen.

Miksi sitten halusimme järjestää päivän, jolloin kaikki pukeutuvat villapaitaan? A) jottei teille tulisi kylmä ja B) koska lämpimästi pukeutumalla voit kotonakin säästää selvää rahaa.

Tässäpä teille lueskeltavaksi juttua, joka toivottavasti valottaa asiaa enemmän:

Säästä rahaa ja lämmittele!

Viluttaako kotonakin? Kiinnostaisiko kuitenkin samalla lyödä
rahoiksi leikkaamalla energiankulutusta? Mitäpäs jos vetäisit kotona
villasukat varpaiden peitoksi ja hengailisit aina silloin tällöin
villapaidassa. Tällöin sisälämpötilan lasku muutamalla asteella ei olisi suurikaan murhe. Kovin montaa astetta ei tarvitse lämpötilaa hilata alas,
sillä jo yhden asteen vähentäminen tarkoittaa viiden prosentin säästöä
lämmitysenergiassa. Ei se paljoa vaadi.
  Lämmityskulujen tarkkaileminen ei liene aivan turhaa ainakaan talouden kannalta ajateltuna. Muodostavathan lämmitys ja ilmanvaihto puolet kodin energiankulutuksesta. Jottei selvää rahaa pääsisi valumaan käsistämme hukkaan menevän lämmityksen muodossa, on huoneiden lämpötilaa hyvä laskea esimerkiksi silloin, kun on koko päivän pois kotoa. Me Ressut viettänemme melko menevää elämäntyyliä, joten kotona olo saattaa toisinaan jäädä hyvinkin vähäiseksi. Siitä ei kannata kuitenkaan huolestua, että joutuisi kärsimään kylmästä kotiin palattuaan. Vaikka tyhjillään olevan asunnon lämpötilaa hieman laskisikin, palautuu se kyllä nopeasti normaalille tasolle valaistuksen ja ihmisistä tulevan ”ilmaislämmön” mukana.
   Koti pysyy mukavan lämpimänä myös silloin kun lämmönvirtausta ei ole estetty vaikkapa raskailla huonekaluilla. Tiedän, että sohvan sijoittaminen patterin eteen saattaa kuulostaa äärimmäisen houkuttelevalta etenkin, jos on jo ehtinyt haaveilla katselevansa telkkaria mukavan lämmön ympäröimänä. Isojen ja raskaiden huonekalujen sijoittaminen patterin eteen kuitenkin estää lämmön jakautumisen tasaisesti ja näin ollen lisää lämmityskuluja. Toisin sanoen
kaventaa lompakkoasi. Myös sälekaihtimien ja rullaverhojen sulkeminen on
ajaksi on suositeltavaa. Tällöin nimittäin lämpö pysyy sisällä ja kylmyys ulkona. Verhojen sulkeminen vähentää lämmönhukkaa yhden ikkunalasin verran! Niin ja sitten jos lukaalista sattuu vielä takka tai leivinuuni löytymään, niin ne kannattaa nyt viimeistään ottaa käyttöön. Niiden lämpöä hyödyntämällä voit vähentää muun lämmitysenergian tarvetta 10-30%. Olisiko tämä se talvi, jolloin ei tarvitse palella tai venyttää penniä? Aikaisemmin mainittujen vinkkien avulla voisi hyvinkin olla.

Niille jotka haluavat tiedot numeroina

Energiataloudellisesti ihanteellinen lämpötila

Oleskelutiloissa 20-22 astetta
Makuuhuoneessa 18-20 astetta
Lämpimissä säilytystiloissa 15 astetta
Autotalleissa ja ulkovarastoissa 5-10 astetta

Ilmanvaihtokoneen puhallinnopeuden päivittäinen säätö
asumistarpeen
mukaan saattaa vähentää jopa
1000kWh/v kokonaisenergiantarvetta
eli, kun et ole asunnossa pienennä ilmanvaihtoa

1 asteen lämpötilan lasku=5% säästö lämmitysenergiassa

lämmitys+ilmanvaihto=50% kodin energiankulutuksesta